افکار انسان اهمیت بسزایی در زندگی خواهد داشت در واقع همانگونه که قدرت تفکر با وجود منحصر بفرد خود در انسان، انسان را از سایر موجودات متمایز میسازد و تاثیرات عمیقی نیز روی زندگی او خواهد گذاشت.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) منطقه خراسان جنوبی، مسالهای که نحوه زندگی انسانها را مشخص میکند، تفسیر و نوع دیدشان نسبت به وقایع بیرونی است نه خود آن وقایع.
سرمنشأ مثبت اندیشی از باورهای ما میآید. باورها و اعتقادات هر فرد و نوع برداشتش از زندگی و وقایع آن است که او را به سمت و سوی خوشبختی و یا بدبختی میبرد.
هر اتفاقی که در زندگی ما پیش میآید از نظر ما یا خوشایند است یا ناخوشایند. پس هر امری میتواند باعث خوشحالی و خوشبختی ما و یا باعث ناکامی و ناراحتی ما شود.
مثبتاندیشی به ما کمک میکند که بتوانیم تغییرات مفیدی در رفتار، گفتار، کار و زندگی خود ایجاد کنیم.
امام علی (ع) میفرمایند: "خوشگمانی موجب کم شدن اندوه میشود."، زیرا اندیشهها و پندارهای ما است که زندگی ما را شکل میدهد و هرکس رفتارهای دیگران و حوادث زندگی را با توجه به باورها و بینش خاص خود تفسیر و توجیه میکند، به همین دلیل در متون دینی سوءظن یکی از رذایل اخلاقی شمرده شده و خداوند در قرآن کسانی که گمان بد به حوادث میبرند را سر زنش میکند:"و شما گمان بدی بردید و شما از هلاک شدگان هستید" .
تحقیقات نشان میدهد، داشتن دید مثبت بر سلامت ما تاثیر شگرفی دارد.
مثبت فکر کردن را تمرین کنید، هر روز! :
اگر بدبین هستید و افکاری منفی دارید توقع نداشته باشید که در عرض یک شب، به یک فرد مثبتنگر و خوشبین تبدیل شوید، اما با تمرین کردن گفتوگوی ذهنی شما، کمکم مثبت میشود و از حالت خودانتقادی بیرون میآید و خودپذیری جای آن را میگیرد و همینطور نسبت به جهان اطرافتان کمتر دیدگاهی بدبینانه خواهید داشت و زیباتر به نظر خواهد آمد. تمرین تفکر مثبت، دید بهتری به شما میبخشد.
وقتی حالت ذهنی مثبت باشد قادرید از پس هر مسئلهای هرچهقدر هم استرسزا و ناراحتکننده باشد به نحو مؤثری برآئید.
این توانائی "مثبتنگری" به سلامت جسم و روح شما کمک میکند و درهای جدیدی را به رویتان میگشاید. تمرین روزانه را به یاد داشته باشید.
خوشبینی :
نگاه مثبت به زندگی به این معنی نیست که لزوما انسان مثبتی باشید یا سعی کنید وقایع غیرقانونی و ناراحتکننده را نادیده بگیرید.
وقتی به شما گفته میشود که یک بیماری حاد دارید یا دچار یک مشکل بزرگ شدهاید، طبیعی است که آزرده شوید و احساس ناراحتی و شکست کنید، اما با نگاهی مثبت به مسایل زندگی میتوانید خوشبینی را در وجودتان درونی کنید. به این ترتیب، میتوانید با مسایل زندگی سرسختانه روبهرو شوید و آنها را حل کنید.
به عنوان نمونه، فرد مبتلا به التهاب مفاصل که دید مثبت درونی ندارد، ممکن است هنگامی که از باز کردن درب یک بطری عاجز میماند، بگوید: "من آدم بیفایدهای شدهام!" اما آنکه دید مثبت درونی دارد، این ناتوانی را میپذیرد و به سراغ اموری میرود که قادر به انجام آنهاست.
داشتن دید مثبت توجه بیشتر داشتن به دوست داشتنیهای زندگی و گرایش بیشتر به سمت آنهاست.
تمرین :
بهطور مرتب در طی روز لحظاتی توقف کنید و ببینید مشغول فکر کردن به چیزی هستید. اگر متوجه شدید که بیشتر افکار شما منفی هستند سعی کنید یک نکته مثبت در آنها پیدا کرده و فکرتان را تصحیح کنید.
این قانون ساده را به یاد داشته باشید؛ هیچوقت به خودتان حرفی نزنید که حاضر نباشید آن حرف را به دیگران بزنید.
در هر روز زمانی را به این کارها اختصاص دهید، نفس عمیقی بکشید، حس آرامش و سپاسگزاری را در طی روز به همراه داشته باشید، به یاد داشته باشید که در طی روز میتوانید چند بار این پروسه را تکرار کنید، حداقل برای یک بار عبارت تأکیدی خاص را در طی روز تکرار کنید، سعی کنید اثرات مثبت این تفکر جدید در زندگیتان را حداقل یکبار دیگر در طی روز در ذهنتان مجسم کنید.
تاکید قرآن بر مثبتنگری در زندگی :
حجت الاسلام سیدحسن سیدی یک کارشناس مذهبی در گفت و گو با ایسنا گفت: با توجه به اجتماعی زندگی کردن انسانها، ضرورت دارد سبک درست زیستن را بیاموزیم و نگاهمان به زندگی بگونهای باشد که هم خودمان آسیب نبینیم و هم به دیگران آسیب نرسانیم، چراکه شبانهروز انسان با افراد مختلفی برخورد میکند و ممکن است در معرض داوری و قضاوت قرار گیرد، لذا باید در اندیشه و نگاه به زندگی دقت کنیم.
وی افزود: مثبتنگری به زندگی همان خوش بینی است و ضد بدگمانی و سوءظن است.
این کارشناس مذهبی با بیان اینکه باید توجه کرد که خداوند خیر مطلق است و همه عالم را بسیج کرده و همه خیرات عالم را برای انسان دیده و خیر انسانها را میخواهد، اظهار کرد: قرآن بارها توصیه میکند برای سعادت و آسایش و آرامش، خویشتن خوش بین باشید و از سوءظن و گمان بد پرهیز کنید، چراکه برخی گمانهای بد گناه است.
سیدی افزود: خداوند با ارسال رُسل و کتب آسمانی و در رأس همه قرآن کریم چگونه نگاه کردن و مثبت نگاه کردن به زندگی را برای همه مهیا کرده است.
وی ادامه داد: انسانهایی که با دید مثبت به زندگی نگاه میکنند از لحاظ روحی و روانی و آرامش موفق هستند، هم برای خود و هم برای اطرافیان، برعکس آنان که با دید منفی و بدبینانه به زندگی نگاه دارند همیشه در اضطراب و نگرانی هستند و اولین ضربه و صدمه را به سلامتی روح و جسم خود وارد میکنند.
عدم شناخت صحیح از آموزههای دینی، عامل بزرگ سوءظن :
این کارشناس مذهبی تصریح کرد: شاید بتوان گفت عامل بزرگ بدبینی و سوءظن عدم شناخت صحیح از آموزههای دینی است که این از ضعف ایمان نشأت میگیرد.
سیدی افزود: عدم توکل به خدا، حسادت، تکبّر، ظاهربینی، عدم اعتماد، عدم استقلال شخصیتی و تنبلی در برخی انسانها از جمله عوامل منفینگری و بدبینی است.
وی، تقویت ایمان و توکل به خدا، انجام عبادات واجبه و مستحبات و استمداد از خداوند متعال، فاصله گرفتن از افراد و دوستان منفی نگر و بدبین و مشورت، دوستی و رفت و آمد با اشخاص مومن و مثبتنگر را از جمله راهکارهای درمان بدبینی عنوان کرد.
تاثیر افکار مثبت و منفی بر سلامت افراد :
بهناز زال کارشناس ارشد روانشناسی در خراسان جنوبی نیز با بیان اینکه نگاه مثبت به تفکر و دیدگاه فرد بر میگردد، گفت: کسانی که نگاه مثبت دارند از زندگی راضی هستند و بر خلاف آن کسانی که نگاه بدبینانه دارند، به خود و اطرافیانشان صدمه میزند.
وی افزود: تفکر مثبت نهتنها میتواند استرس را کنترل کند و آن را از بین ببرد بلکه حتی میتواند باعث بهبود سلامتی شود.
این کارشناس ارشد روانشناسی با بیان اینکه تعریف واحدی از شادی وجود ندارد، اظهار کرد: شادی یکی از هیجانات اساسی انسان است که وجود آن به انسان کمک میکند سلامت روان بهتری داشته باشد.
زال ادامه داد: باید گفت شادی تنها به معنای رفاه نیست، بلکه رضایت از سطح خود فرد است.
لذت بردن از زندگی با عینک خوشبینی :
وی با بیان اینکه برای کسب رضایت، توقعات باید مناسب و منطقی و براساس تواناییها باشد، تصریح کرد: بسیاری از افراد خود را با دیگران که در سطح بالا هستند مقایسه میکنند که این مساله از شاد بودن آنها کم میکند.
این کارشناس ارشد روانشناسی ادامه داد: شناسایی استعداد و توانمندی فرد برای شکوفا شدن، نیازمند خودآگاهی است که فرد باید نقاط قوت و ضعفش را شناخته و عزت نفس خود را بالا ببرد.
زال با بیان اینکه کسانی که تفکرات منفی دارند، اتفاقات مثبت زندگیشان را با دید بد نگاه میکنند، افزود: افرادی که به دنبال شادی لحظهای با رفتار غیر متعارف هستند و افرادی که توقعات غیر منطقی دارند هرگز نمیتوانند به شادی برسند.
وی با اشاره به اینکه بدبینی و خوشبینی به دیدگاه فرد و شناخت به خود و دنیای اطرافش بستگی دارد، ادامه داد: یکی از موارد تفکر بدبینانه به کودکی افراد برمیگردد که با والدینی زندگی کرده که شکاک بودهاند.
زال اظهار کرد: افکار منفی باعث میشود فرد دائما تصور کنند که دیگران در سطح بالاتری قرار دارند، این افراد تحلیل درستی از رویدادها ندارند، چراکه عینک بدبینی میزنند و همه چیز را منفی میبینند.
وی با بیان اینکه در مواردی سرچشمه بدبینی، حس انتقام و کینهتوزی و حسد است، افزود: گاهی منشأ بدبینی تکبر و خود خواهی است، کسی که خود را برتر از دیگران میبیند در محیط فکر خود برای دیگران نقاط ضعفی میتراشند تا آنان را کوچک سازند.
زندگی کن، ﺟﺎﻥِ ﻣﻦ، ﺳﺨﺖ ﻧﮕﯿﺮ/ رونق عمر جهان، چندصباحی گذراست/ قصه بودن ما، برگی از دفتر افسانهای، راز بقاست/ دل اگر میشکند، گل اگر میمیرد/ و اگر باغ بخود رنگ خزان میگیرد/ همه هشدار به توست؛/ ﺟﺎﻥِ ﻣﻦ، ﺳﺨﺖ ﻧﮕﯿﺮ .../ زندگی کوچ همین چلچلههاست/ ﺑﻪ ﻫﻤﯿﻦ ﺯﯾﺒﺎﯾﯽ، ﺑﻪ ﻫﻤﯿﻦ ﮐﻮﺗﺎﻫﯽ ...
منبع : ایسنا
سلام
ممنون از مطالب جالبتون
واقعا من ب این خیلی اعتقاد دارم که همه چیز از فکر آغاز میشه و فکر تبدیل ب احساس میشه و احساس در ما موجب بروز رفتار میشه و این رفتارها ما رو ب نتیجه میرسونه پس باید فکرمون رو زیبا کنیم و مثبت اندیش باشیم
سپاس از شما. خوشحالیم که مطالب وبلاگ مورد پسند شما قرار گرفته. :)