تفکر مثبت

ارائه ی آموزش های رایگان روزانه در حوزه تفکر مثبت نگر و پیشرفت شخصی

تفکر مثبت

ارائه ی آموزش های رایگان روزانه در حوزه تفکر مثبت نگر و پیشرفت شخصی

روانشناسی مثبت گرا

اخیرا خیلی باب شده که تا با یه کسی در مورد مشکلت حرف میزنی بهت میگه مثبت فکر کن.خوشبختانه روانشناسی مثبت گرا خوب داره تو جامعه مون جا میفته که ما تو این مقاله مفصل بهش می پردازیم:
روانشناسی مثبت گرا

روانشناسی مثبت گرا شاخه ای از روانشناسی است که بر روی نقاط قوت و رفتارهایی متمرکز شده که باعث می شود یک فرد، زندگی با معناتر، شادتر،سالم تر و هدفدارتری برای خود بسازد.برخلاف سایر گرایش های روانشناسی که روی رفتارهای غیر عادی و اختلال کار می کنند، این روانشناسی کمک می کند تا انسان های شادتری باشیم.
در واقع این رشته بر این باور بنا شده است که همه ی آدم ها دوست دارند زندگی رضایت بخشی داشته باشند، بهترین مهارت ها را در خود پرورش دهند و در زمینه های مختلفی مثل عشق، کار و … تجربیات خوبی داشته باشند.

روانشناسان مثبت گرا روش هایی را برای بهبود رضایت از زندگی و رفاه ارائه کرده اند و همواره در تلاشند تا عناصر یک زندگی خوب را شناسایی کنند.

در این شاخه از روانشناسی ، هدف رسیدن به احساس عمیق رضایت و خوشبختی درونی است نه صرفا شادی های زودگذر و تصنعی.پدر علم مثبت گرایی (سلیگمن)، برای تعریف خوشبختی دیدگاه های مختلفی مثل زندگی دلپذیر، خوب، معنادار و …را بیان کرده است.
سطوح روانشناسی مثبت

روانشناسی مثبت اغلب در ۳ سطح ارائه می شود:

  1.     سطح ذهنی که روی احساس شادی، خوشبختی و خوشبینی و اینکه چطور این احساسات زندگی روزمره شما را زیر و رو می کند، پرداخته است.
  2.     سطح فردی که علاوه بر مواردی که در سطح ذهنی گفته شد روی فضایلی مثل بخشش، عشق و شجاعت تمرکز کرده است.
  3.     سطح گروهی که به تعامل مثبت با جامعه خود و خصیصه هایی چون نوع دوستی(بشردوستی) و مسئولیت های اجتماعی ای که باعث تقویت پیوندهای اجتماعی می شود، فوکوس کرده است.


مدل PERMA در روانشناسی مثبتگرا

سلیگمن برای تعریف بهتر هدف روانشناسی مثبت مدل PERMA را ایجاد کرد که مخفف ۵ عنصر برای رفاه است:

  •      احساسات یا تجربیات مثبت، قدردانی از گذشته، رضایت از حال و امید به آینده
  •      رها و جاری بودن بواسطه فعالیت ها و سرگرمی های لذت بخش
  •      رابطه یا ایجاد ارتباطات اجتماعی قوی با خانواده و دوستان
  •      معنا یا پیدا کردن یک هدف بزرگ در زندگی
  •      دستاوردها یا اهداف و موفقیت ها


 
کاربرد روانشناسی مثبتگرا

این رشته در زمینه های متعددی از جمله آموزش، درمان، خودیاری، مدیریت استرس و مسائل مربوط به محل کار و … کاربرد دارد.

با استفاده از استراتژی های روانشناسی مثبتگرا، همه ی افراد از معلمان، مربیان، کارفرمایان گرفته تا دوستان و همکاران و … می توانند به یکدیگر انگیزه دهند و نقاط قوت شخصی همدیگر را یادآوری کنند تا هرکسی بتواند آن توانایی ها را در خود درک کرده و پرورش دهد.
در این رشته مباحث مهمی مثل نقاط قوت و فضایل شخصی، خشنودی، قدردانی، لذت و خوشبختی، امید، ذهن آگاهی، خوشبینی،مثبت اندیشی و تاب آوری مورد بررسی قرار می گیرد.
دیدگاه روان شناسی مثبت گرا در مورد پول و خوشبختی

اگرچه تحقیقات زیادی نشان داده است افراد ثروتمندتر، شادتر هستند، اما نحوه خرج کردن پول برای خوشبختی مهم است. مطالعات همبستگی و تجربی نشان داده است که افرادیکه برای دیگران پول خرج می کنند، شادتر هستند.

محققات دریافتند که داشتن پول بیشتر با افزایش رضایت کلی از زندگی رابطه مستقیم دارد.با این حال این رابطه خط مستقیم نیست چراکه زیاد شدن درآمد از یک زمانی به بعد دیگر باعث شادی فرد نمی شود و آنهایی که پول کمی دارند با افزایش درآمدشان احساس خوشبختی می کنند.

دیتون و کانمن خوشبختی را با دو مفهوم بهزیستی عاطفی و ارزیابی زندگی تعریف می کنند که اولی احساسات روزمره مثل غم، شادی، استرس، عصبانیت و … است که فرد روزمره آنرا تجربه می کند و دومی احساسی است که افراد وقتی به زندگی شان فکر می کنند دارند.نتیجه تحقیقات آنها این بود که پول بیشتر رضایت بیشتر می آورد اما نمی توان گفت که این خوشبختی است. و از سوی دیگر درآمد کم باعث پایین آمد رفاه عاطفی و ناراضی بودن از زندگی می شود.
دو رویکردهای درمانی با روانشناسی مثبت گرا
بهزیستی درمانی


همانطور که از نامش پیداست بهزیستی درمانی به فرد کمک می کند تا با تمرکز روی جنبه های مثبت و کاهش توجه به موارد منفی، افسردگی و سایر اختلالات عاطفی خود را بهبود ببخشد.این نوع درمان بر اساس مدل چند بعدی است که کارول رایف تحت عناوین تسلط بر محیط، رشد شخصی، هدف در زندگی، خودمختاری، پذیرش خود و روابط مثبت بیان کرده است.

از نظر عملی این روش، شبیه به CBT است.بیمار موظف است رویدادهای مثبت هرروز خودش را در یک دفتر ثبت کند و سپس افکار و باورهای منفی که باعث می شود از توجه به نکات مثبت منحرف شود را تشخیص دهد.هدف نهایی به چالش کشیدن فرد و تغییر دادن روش های منفی تفکر او است تا از این طریق رویدادهای مثبت تاثیر بیشتری روی زندگی شخص بگذارد.
روانشناسی مثبت

این روش درمانی از ترکیب چندین تمرین که می تواند بصورت فردی یا گروهی انجام شود، تشکیل شده است. مطالعات نشان داده که برخی تمرینات نسبت به بقیه مفیدتر هستند.ما ۳ تمرین را در اینجا ذکر می کنیم:

  •      ۵ نقطه قوت خود را مشخص کرده و سعی کنید هرروز به روشی جدید از آنها استفاده کنید.
  •      ۳ اتفاق خوب هرروزتان را بنویسید و به دلیل وقوع آن فکر کنید.
  •      برای کسانی که کاری برای شما کرده اند یا لطفی به شما داشته اند نامه ی قدردانی بنویسید و در آن ذکر کنید که چرا از آنها سپاسگزار هستید


ویژگی افراد مثبت از دید روانشناسی مثبت گرا

اگر شاد باشید و همیشه حس خوبی داشته باشید اتفاقات خوب در زندگی تان رخ می دهد و باعث موفقیت و گرفتن نتایج خوب برای شما می شود.

در روانشناسی مثبت گرا خوشبینی در کنار واقع بینی باعث می شود که بجای اینکه تصور کنید تلاش های شما بی نتیجه است، از فرصت ها استفاده کرده و برای رسیدن به اهدافتان کوشش کنید.

افرادیکه از قوانین آگاه بوده و مثبت گرا هستند پذیرش دارند. آنها می دانند که همیشه همه چیز آنطور که می خواهند پیش نمی رود و از اشتباهاتشان درس می گیرند.

تاب آوری یکی دیگر از ویژگی های افراد مثبت می باشد.آنها بجای اینکه در برابر مشکلات و شکست ها ناامید شده و تسلیم شوند از جای خود بلند می شوند و به مسیر ادامه می دهند.

بهترین درسی که از روانشناسی مثبت گرا می توان گرفت،  روحیه قدردانی و شکرگزاری است.کسانی که مثبت هستند و به موفقیت های بزرگ می رسند بصورت مداوم از تمام نعمت ها و چیزهایی که در زندگی دارند قدردانی می کنند.
هدف روانشناسی مثبت گرا چیست

هدف روانشناسی مثبت گرا بجای تلاش برای اصلاح نقاط منفی و کم و کاستی ها ترغیب فرد برای کشف نقاط قوت و پرورش انهاست.در واقع روانشناسی مثبت گرا به ما می گوید که بجای تمرکز کردن روی نکات منفی تلاش کنیم تا از دل همین چیزهای بد و منفی نکات مثبت را بیرون بکشیم و با دید خوشبینانه تری به مسائل نگاه کنیم.بدین ترتیب کیفیت زندگی ما بالاتر می رود.با توجه به شرایط جامعه تمرکز کردن روی نکات منفی انگار برای همه آسانتر است.

ما در روانشناسی مثبت گرا منکر وجود عیب و نقص در افکار و رفتار نمی شویم بلکه حرف اصلی این است که باید به نقاط قوت و فضایل و خصیصه های خوب توجه داشت نه به چیزهای بد و منفی.

تمریناتی که در روانشناسی مثبت گرا داده می شود موجب افزایش اعتماد به نفس، بهبود روابط و ایجاد نگاه معنادارتر به زندگی می گردد.در مجموع روانشناسی مثبت به مطالعه علمی چیزهایی میپردازد که زندگی را ارزشمندتر می کندمثل شادی، عشق و الهام و …

تحقیقات نشان داده که قدردانی از عزیزان، ارتباط اجتماعی و مهربانی برای داشتن یک زندگی خوب مهم است.

بطور کلی مباحث روانشناسی مثبت حول موضوعات زیر می چرخد:

    نقاط قوت و ضعف
    رضایت از زندگی
    اعتماد به نفس
    تندرستی
    حق شناسی
    رحم و شفقت
    امید
    خوش بینی


بخشش در روانشناسی مثبت گرا

بخشش در روانشناسی مثبت گرا یعنی فرد از چنان قدرت و فضیلتی برخوردار باشد که بخاطر احساس خوشبختی و ارامش درونی خودش از اشتباهات دیگران بگذرد و انها را ببخشد.

زمانی که یک فرد بخاطر خیانت نزدیکانش عمیقا اسیب می بیند راحت ترین راه انتقام و احساس نفرت نسبت به آن شخص است در حالیکه بخشش واقعی کار بسیار دشواری است.

در واقع بخشش می تواند یک نوع آیکیدو احساسی باشد که در ان ما با صبر، آرامش و سکوت و اعلام صلح بزرگترین شکل انتقام را انجام می دهیم.

در واقع با بخشش به طرف مقابل لطف نمی کنیم بلکه به خودمان لطف می کنیم.کینه و انتقام، بار سنگینی را روی دوش فرد می گذارد و اگر بخواهد سالیان سال با این احساس زندگی کند آسیب های روحی و جسمی زیادی برایش بهمراه خواهد داشت.بنابراین بخشش در روانشناسی مثبت گرا یک هدیه به خودمان و دیگران است. بخشش اغلب همان چیزی است که برای بلند شدن از زمین به آن نیاز دارید.پس برای یک شروع جدید و زیبا این موهبت الهی را دست کم نگیرید.



منبع: روان آگاه

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد